WDF Europe Cup Men Singles 1984

Op 26 en 27 oktober organiseerde de Nederlandse Darts Bond in samenwerking met de WDF de Europa Cup IV dames en heren in het sportcentrum Ockenburg, Den Haag. Voor het eerst in de geschiedenis werd een dartstoernooi met deze allure in Nederland georganiseerd. Alle topspelers uit twaalf landen van Europa waren aanwezig. Doch het waren de Engelse mannen die alle hoofdprijzen in de wacht sleepten.

Als laatste onderdeel stond zoals gebruikelijk bij de WDF Cups het singles toernooi op het programma. In de eerste ronde zorgde de 20-jarige Duitse Politieagent Michael Reek voor een regelrechte sensatie door niemand minder dan Jocky Wilson uit te schakelen. De ongewone werptechniek van deze jonge Duitser stond niet in de weg dat hij van een 0-2 achterstand terugvocht en Jocky’s fout om tops te missen in de beslissende leg afstrafte en met 4-3 won. Eric Bristow leek rechtstreeks af te stevenen op een plaats in de finale. In de eerste drie rondes had hij slechts één leg af hoeven te staan. In de kwartfinale werd hij echter volkomen verrast door Malcolm Davies (Wales), die tot verbazing van het gehele Engelse kamp over Eric heen liep met 4-1.

In de finale was er uiteindelijk nog maar één Engelse ‘vedette’ over, wie anders dan John Lowe. In de halve finale won hij moeiteloos met een gemiddelde van 33,30 per pijl van Malcolm Davies met 4-1. In de andere halve finale stonden Steve Brennan (Noord Ierland) en Leighton Rees (Wales) tegenover elkaar. Leighton, de meest ervaren speler van het toernooi was langzaam in zijn spel gegroeid, hetgeen hij in de kwartfinale had bekroond met de uitschakeling van Dave Whitcombe. Ook in zijn partij tegen Steve Brennan zette hij deze lijn voort door deze met 4-2 te verslaan.

De finale werd het spectaculaire sluitstuk van het toernooi dat het verdiende. De eerste drie legs won Lowe in 19, 13 en 14 darts. Met 3-0 op zak leek er voor John Lowe geen vuiltje aan de lucht. Rees besloot echter nog éénmaal zijn beste beentje voor te zetten en creëerde in de vierde leg na 15 darts een voorsprong van 63 punten; 101 tegen 164. Rees kon echter niet finishen en kreeg ook geen herkansing. John Lowe gooide T20, T18 en Bull. Met deze fantastische finish en een staande ovatie werd het Europa Cup IV festijn tot een waardig einde gebracht.

Locatie: Nederland Ockenburgh, The Hague Van: Friday 26 October 1984 Tot: Saturday 27 October 1984

Kampioen

John Lowe
Fotograaf: MasterCaller.com
WDF Europe Cup Men Singles - 1984