Over WDF Europe Cup Men Singles 1984

Kampioen
WDF Europe Cup Men Singles - 1984 Fotograaf: MasterCaller.com John Lowe

Op 26 en 27 oktober organiseerde de Nederlandse Darts Bond in samenwerking met de WDF de vierde editie van de WDF Europe Cup in het sportcentrum Ockenburg te Den Haag. Voor het eerst in de geschiedenis werd een dartsgebeuren van dit allure in Nederland georganiseerd. Alle topspelers uit twaalf landen van Europa waren aanwezig. Toch zou het Engelse team alle hoofdprijzen in de wacht sleepten. Voor de eerste keer doen er een broer en zus mee aan een WDF Europe Cup; namens België spelen Luc en Christa Marreel.

Als laatste onderdeel stond zoals gebruikelijk bij de WDF Cups het singles toernooi op het programma. In de eerste ronde zorgde de 20-jarige Duitse politieagent Michael Reek voor een regelrechte sensatie door niemand minder dan Jocky Wilson uit te schakelen. De ongewone werptechniek van deze jonge Duitser stond hem niet in de weg om van een 0-2 achterstand terug te komen. Jocky’s fout om tops te missen in de beslissende leg werd genadeloos afgestraft en de zege ging met 4-3 naar de Duitser. Eric Bristow leek rechtstreeks af te stevenen op een plaats in de finale. In de eerste drie rondes had hij slechts één leg af hoeven te staan. In de kwartfinale werd hij echter volkomen verrast door Malcolm Davies uit Wales, die tot verbazing van het gehele Engelse kamp over Eric heen liep met 4-1.

In de finale was er uiteindelijk nog maar één Engelse ‘vedette’ over, wie anders dan de captain van het Engelse kwartet; John Lowe. In de halve finale won hij moeiteloos met een gemiddelde van 33,30 per pijl van Malcolm Davies met 4-1. In de andere halve finale stonden Steve Brennan uit Noord-Ierland en Leighton Rees uit Wales tegenover elkaar. Leighton, de meest ervaren speler van het toernooi was langzaam in het toernooi gegroeid, hetgeen hij in de kwartfinale had bekroond met de uitschakeling van Dave Whitcombe. Ook in zijn partij tegen Steve Brennan zette hij deze lijn voort door deze met 4-2 te verslaan.

De finale werd het spectaculaire sluitstuk van het toernooi dat het verdiende. De eerste drie legs won Lowe in 19, 13 en 14 darts. Met 3-0 op zak leek er voor John Lowe geen vuiltje aan de lucht. Rees besloot echter nog éénmaal zijn beste beentje voor te zetten en creëerde in de vierde leg na 15 darts een voorsprong van 63 punten; 101 tegen 164. Rees kon echter niet finishen en kreeg ook geen herkansing. John Lowe gooide T20, T18 en Bull. Met deze fantastische finish en een staande ovatie werd de vierde WDF Europe Cup tot een waardig einde gebracht.

De zege van John Lowe is zijn tweede op een WDF Europe Cup in de singles na zijn zege bij de eerste editie in 1978. Engeland heeft nog steeds tijdens alle edities de singles gewonnen.