WDF Europe Cup Men Singles 1998

Van 6 tot 9 augustus 1998 speelden 26 landen in het Noorse Oslo voor de XI Europa Cup darts. Uiteraard was de grote vraag weer of Engeland met Martin Adams, Andy Fordham, Ronnie Baxter en Steve Beaton voor de elfde opeenvolgende maal de overall titel mee naar huis zou nemen. Voor het eerst in de geschiedenis van de Europa Cup spelen er twee broers mee in één cup; Brian en John Elder uit Ballymena komen uit voor Noord-Ierland.

De singles moesten uitsluitsel geven wie de overall titel zou winnen, Engeland, Schotland en Wales waren nog in de running en zelfs België had nog een minieme kans. Die kans werd al snel teniet gedaan doordat Luc Vriesacker in de voorronde verloor van Andreas Kröckel uit Duitsland. Ook de Engelsen verloren in de voorronde een speler; Ronnie Baxter verloor van een rechtstreekse concurrent uit Schotland, Bob Taylor. Maar ook de Schotten zagen hun kansen slinken als Mike Veitch in de eerste ronde verliest van Marko Kantele uit Finland. Als in de eerste ronde ook de Engelsman Steve Beaton verliest van de Welshman Ritchie Davies, komt Wales in pole position te staan voor de overall titel.

In de tweede ronde wordt Schotland definitief uitgeschakeld voor de overall titel door hun rechtstreekse tegenstander Wales. Bob Taylor en Peter Johnstone verliezen van Ritchie Davies en Sean Palfrey. In de achtste finales verloor Wales twee spelers, Martin Phillips verliest met 4-1 van Engelsman Andy Fordham en Sean Palfrey met 4-2 van de Nederlander Co Stompé. Maar ook Engeland verloor één speler Martin Adams gaat er af met 4-2 tegen Raymond van Barneveld.

Andy Forham stond er nu alleen voor, hij moest het toernooi winnen en hopen dat geen van beide Welshman de finale zou spelen om de overall titel alsnog te winnen. In de kwartfinale viel de beslissing nog niet want niemand van de titelkandidaten speelden tegen elkaar en beide spelers uit Wales, Marshall James en Ritchie Davies als ook Andy Fordham wonnen. Co Stompé werd de vierde halve finalist.

De halve finales zouden derhalve de beslissing moeten brengen. Hier kwam Ritchie Davies uit tegen Andy Fordham, een partij die Andy won met 4-1. In de andere halve finale verloor Marshall James zijn wedstrijd van Co Stompé en zo bleven de kansen voor de Engelsen overeind op de eindwinst. Indien Fordham de singles titel pakt is de eindoverwinning ook voor Engeland. Co Stompé denkt er duidelijk anders over want hij verslaat The Viking met 4-2 en kroont zich tot Europe Cup singles kampioen.

Toon de spelers die hebben deelgenomen
Verberg de spelers die hebben deelgenomen

Locatie: Noorwegen Rica Hotel Oslofjord, Sanvika Van: Thursday 06 August 1998 Tot: Sunday 09 August 1998

Kampioen

Co Stompé
Fotograaf: MasterCaller.com
WDF Europe Cup Men Singles - 1998