Na Europa, Noord-Amerika, Australië en Afrika verovert de WDF World Cup in 2001 ook voor de eerste keer Azië. Kuala Lumpur in Maleisië is het decor voor de dertiende editie van dit toernooi. Er wordt gespeeld van 26 tot en met 29 september.
Met 27 deelnemende landen bij de vrouwen, 26 bij de heren en zeven bij de jeugd is het toernooi iets minder bezocht dan de voorgaande edities, maar het toernooi wordt toch een doorslaand succes. Thailand maakt zijn debuut in 2001 op een WDF World Cup.
In het teamtoernooi barst het echte geweld eigenlijk pas na de groepsfase los. Finland en Australië spelen een boeiend duel bij de laatste 16 dat met 9-8 gewonnen wordt door de Finnen. Wales schakelt in diezelfde ronde Schotland uit met 9-7, maar de verrassing is dat de Filipijnen Canada verslaan. Een ronde later moeten de Aziaten wel het hoofd diep buigen voor het ontketende Engelse kwartet, het wordt 9-1. Zweden verslaat Wales in een sudden-death leg in de kwartfinale en Finland verslaat daar Duitsland met 9-7. Nederland tenslotte verslaat de Denen met 9-5. Met de uitschakeling van Wales is het zeker dat er voor het eerst in 10 jaar geen Engeland tegen Wales in de finale zal zijn.
In de halve finale zet Engeland met Mervyn King, Martin Adams, Andy Fordham & John Walton goed door, ze winnen met 9-4 van de Zweden Magnus Caris, Stefan Nagy, Ronny Rohr & Peter Sjoberg. Ulf Ceder, Marko Kantele, Jarkko Komula & Marko Pusa uit Finland spelen net even beter dan Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Co Stompe & Marco Tak op de beslissende momenten. De Finnen pakken de zege in een zeventiende en beslissende leg. Marko Pusa gooit een 12 darter en daar is zelfs tweevoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld niet tegen opgewassen. De Finnen plaatsen zich vzo oor de eerste keer in de geschiedenis voor de finale van het teamtoernooi.
In de finale is het wel gewoon weer Engeland dat wint. Het kwartet Mervyn King, Martin Adams, Andy Fordham en John Walton blijkt een onneembare vesting dit toernooi. De Finnen Ulf Ceder, Marko Kantele, Jarkko Komula en Marko Pusa strijden dapper, maar verliezen eervol met 9-7.
Het is de negende keer dat Engeland het teamevent wint.