In 2009 wordt voor de derde keer de Verenigde Staten verkozen als gastheer. Na twee voorgaande edities in Las Vegas in 1979 en 1993 is het nu de beurt aan Charlotte in North Carolina. Er wordt van 23 tot en met 25 september gespeeld in het Blake Hotel. Voor de eerste keer in lange tijd ook nieuwe gezichten op het podium. Richard Ashdown en Jacques Nieuwlaat vervangen vanaf 2009 Martin Fitzmaurice als gastheer namens de WDF op het podium.
Het wordt een zeer ontspannen WDF World Cup in prachtige weersomstandigheden, waarbij 32 heren-, 31 dames- en 10 jeugdteams strijden om de medailles. De Kaaiman Eilanden maken hun debuut. Naast de Kaaiman Eilanden zijn ook Turks & Caicos, Trinidad & Tobago, Bermuda, Bahama’s en Barbados present en dit zorgt ervoor dat deze WDF World Cup ook een echte Caribische klank krijgt.
Het team toernooi van de WDF World Cup 2009 gaat al in de poulefase meteen los. Er zijn een paar hele sterke poules en dat betekent dat we van een aantal sterke landen ook al afscheid nemen na de groepsfase. België vliegt eruit in de poule met Nederland en Canada. In de groep waarin Australië, Schotland en Nieuw-Zeeland zitten is het Nieuw-Zeeland dat het onderspit delft. En ook Europees kampioen Denemarken gaat er verrassend uit in de poulefase, Ierland en Noord-Ierland gaan beide door en de Vikingen mogen naar huis.
Bij de laatste 16 volgt dan de grootste verrassing, Schotland knikkert Engeland uit het toernooi en daarmee is het toernooi ook meteen open voor iedereen om te winnen. Ook andere sterke landen zoals Finland, Zweden, de Verenigde Staten en Wales vliegen er deze ronde uit. In de halve finale komt uiteindelijk Canada uit tegen Noord-Ierland en Nederland tegen de Republiek Ierland. De Canadezen Ken MacNeil, Jerry Hull, Clint Clarkson & Bernie Miller winnen van de Noord-Ieren John Elder, Daryl Gurney, Gary Elliott & Glen Rodney met 9-6. De Nederlanders Frans Harmsen, Joey ten Berge, Willy van de Wiel & Daniel Brouwer pakken met dezelfde uitslag de Ieren Connie Finnan, Martin McCloskey, Stephen McDonnell & Sean Wilson waardoor de finale Nederland tegen Canada wordt.
In de finale bouwt Nederland al snel een grote voorsprong op en die voorsprong geven ze ook niet meer weg. Frans Harmsen, Joey ten Berge, Willy van de Wiel & Daniel Brouwer pakken de gouden medaille. Verrassend genoeg is dit pas de eerste gouden medaille voor een Nederlands team op een WDF World Cup in het team event. Met deze overwinning pakt het Nederlandse kwartet trouwens ook de overall titel.