Na Brisbane in 1985 en Perth in 1997 organiseert Australië in 2005 voor de derde keer een WDF World Cup. Van 28 september tot en met 1 oktober wordt er in het Challenge Stadium te Perth gespeeld. Het is de vijftiende editie van de WDF World Cup voor de heren, de twaalfde bij de dames en de vierde voor de jeugd.
Bij de heren dingen 31 landen mee naar de titel, bij de dames 26 en bij de jeugd zijn dat er 9. In ieder geval een record voor de Australische Cups. India maakt zijn debuut deze WDF World Cup.
Een flink aantal landen kwam met hoge verwachtingen naar Perth, zeker in het teamtoernooi en het zou een waar spektakel worden. Zo wint Finland in de poulefase met 9-0 van het Engelse kwartet, beide landen gaan overigens wel door naar de knock-out fase zoals eigenlijk alle grote landen. Bij de laatste 16 wint Noord-Ierland in een sudden-death leg van de USA. Hetzelfde geldt voor Schotland dat Canada verslaat. Engeland herstelt zich goed door Denemarken met 9-4 te verslaan.
In de kwartfinales verslaat Engeland de verrassende Italianen, Australië wint verrassend ruim met 9-4 van Schotland. Finland pakt de ruimste uitslag in een 9-3 zege over de Noord-Ieren. Hét duel van de kwartfinales is de confrontatie tussen Nederland en Wales, dat gewonnen wordt door Nederland met 9-7.
In de halve finales zijn het de favorieten die vallen. Finland met Ulf Ceder, Jarkko Komula, Marko Pusa en Kim Viljanen verslaat het Nederlandse kwartet Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Dick van Dijk & Niels de Ruiter met 9-6. Er komt echter geen mogelijke revanche voor Engeland want Mervyn King, Martin Adams, Andy Fordham & Tony O'Shea verliezen de sudden-death leg van het thuisspelende Australische team bestaande uit Simon Whitlock, Tony David, Anthony Fleet & Graham Hunt.
Ook de finale tussen Finland met Ulf Ceder, Jarkko Komula, Marko Pusa en Kim Viljanen en Australië met Simon Whitlock, Tony David, Anthony Fleet en Graham Hunt gaat tot een zeventiende en beslissende leg. Het is uiteindelijk Finland dat het koelst is in die leg en zo een historische zege pakt.
Voor de eerste keer in hun geschiedenis pakken de Finnen een gouden medaille op een WDF World Cup. Australië moet voor de derde keer genoegen nemen met zilver op dit onderdeel.