WDF World Cup Men Singles 1977

Achttien landen namen deel aan de eerste WDF World Cup Darts te London van 2 tot 4 december in het Wembley Conference Centre, vaak met de Olympische gedachte om de WDF WORLD CUP DARTS te winnen. De organisatie was in handen van de British Darts Organisatie (BDO) onder toezicht van de World Darts Federation (WDF) die opgericht werd in 1976 en bestond uit 15 landen. 

Het gastland werd als favoriet beschouwd met regerend Winmau World Master John Lowe in hun team. Ieder team bestond uit vier spelers. Wales werd als de belangrijkste tegenstander gezien aanzien zij met Alan Evans de World Master van 1975 hadden. Daarnaast ook Leighton Rees, verliezend finalist van het News of the World toernooi in 1976. Schotland met Rab Smith en de USA met Nicky Virachkul werden als de outsiders beschouwd. De jongste speler met 16 jaar was de Belg Arnold Vandepoele de oudste, Joe Goldwin 52 jaar, kwam uit Gibraltar.

De eerste WDF World Cup werd gespeeld in teams van drie spelers (pas in 1979 werd er gespeeld in teams van vier), koppels en singles. Voor ieder onderdeel werden er punten en medailles toegekend. Het totaal van de punten bepaald wie uiteindelijk met de WDF World Cup naar huis gaat.

Met Engeland en Wales die elk een onderdeel hadden gewonnen moest in de singles de beslissing vallen wie de WDF World Cup zou winnen. Beide landen verloren al snel één speler. Daar zorgden de Australiërs voor, Barrie Delbridge versloeg Tony Brown en Barry Atkinson versloeg Phil Obbard. Toch wisten de Welshmen Alan Evans en Leighton Rees zich te plaatsen voor de halve finales. Ook Alan Reid voor Schotland en Cliff Lazarenko voor Engeland bereikten de laatste vier. In die halve finales moesten beide Welshmen het tegen elkaar opnemen. Rees won van zijn teamgenoot met 4-0. In de andere halve finale wist Lazarenko te winnen van Alan Reid. Aangemoedigd door talrijke Schotse supporters gooide Reid bij zijn eerste worp direct 180 en won ook de eerste leg. Hij gooide ook een 180 in de tweede leg, maar werd toch met 4-2 opzijgezet door een sterk spelende Cliff Lazarenko. 

Met een tussenstand van 74 punten voor Wales en 63 voor Engeland moest de finale uitkomst brengen wie de eerste WDF World Cup zou winnen. Leighton won de eerste leg die hij zelf was begonnen. Lazarenko maakte snel gelijk. Rees pakte vervolgens de derde leg met een 115 (19, 60, D18) finish en in de vierde leg gooide Lazarenko een 180 en pakte hij zo weer de leg. De wedstrijd ging verder gelijk op Rees gooide 116 (60, 48, D8) uit en Cliff pakte de volgende leg die hij zelf was begonnen. Het zag ernaar uit dat Cliff Lazarenko de beslissende leg zou winnen na sterke scores van 100, 100, 125 en 136 had hij tops over. Leighton Rees miste de 121 finish die er voor hem nog stond, maar Lazarenko miste 3 darts op dubbel 20. Rees liet deze tweede kans niet onbenut en gooide met zijn tweede pijl top uit. 

Wales was zo het eerste land dat de zilveren WDF World Cup trofee ter waarde van £4000 in de hoogte mocht steken, na een spannende strijd te hebben gestreden met Engeland.

Locatie: Engeland Wembley Conference Centre, London Van: vrijdag 02 december 1977 Tot: zondag 04 december 1977

Kampioen

Leighton Rees
Fotograaf: MasterCaller.com
WDF World Cup Men Singles Darts - 1977