WDF World Cup Men Singles 1993

De negende WDF World Cup wordt voor de tweede keer gespeeld in de grootste gokstad ter wereld; Las Vegas. In 1979 werd WDF World Cup II er ook gehouden, toen nog met alleen herenteams. Net zoals twee jaar terug in Zandvoort Nederland waren er 32 landen bij de heren present. Bij de dames kwamen 26 landen aan de start voor hun zesde WDF World Cup Darts. 

Traditioneel zijn er relatief gezien veel Caraïbische landen bij als er in Noord-Amerika wordt gespeeld. Er zijn ook drie debuterende landen; Tsjechië, Hongarije en Zuid-Afrika komen de WDF World Cup familie versterken. Van 13 tot en met 16 oktober is net als 14 jaar geleden het Sahara Hotel the place to be. Dat geldt overigens niet voor een heleboel vertrouwde namen. Deze WDF World Cup gaat de geschiedenis in als de eerste na de splitsing waarbij een groot aantal topspelers een eigen dartsbond hebben opgericht die later bekend wordt als de PDC. 

In de singles waren er geen Engelse spelers terug te vinden bij de laatste acht. Wel vonden we drie Welshmen terug in de kwartfinales; Martin Phillips, Sean Palfrey en Eric Burden die zijn vier voorafgaande partijen telkens wist te winnen met 4-3. Wales nam daarmee een voorschot op de Overall WDF World Cup titel. 

In de eerste kwartfinale won de Nederlander Roland Scholten overtuigend van Martin Phillips met 4-0 (17, 11, 11, en 14 darts). Tony Payne (USA) verloor met 3-4 van Sean Palfrey. Troels Rusel uit Denemarken versloeg de Belg Leo Laurens met 4-2. Laurens stond 2-1 voor maar Rusel gooide de laatste drie legs uit in 15, 14 en 15 darts. De laatste kwartfinale werd gewonnen door Eric Burden die de Schot Alan Brown met 4-2 versloeg. 

In de eerste halve finale ging Roland Scholten goed door, hij wist met 4-1 Sean Palfrey uit Wales opzij te zetten met prachtige legs in 13 en 14 darts. Om de verassing compleet te maken versloeg de Deen Troels Rusel op zijn beurt Eric Burden met 4-2. Hiermee was de eerste finale ooit op de WDF World Cup zonder een Engelstalige speler een feit. I

In de finale konden beide spelers hun goede spel van de dag er voor niet doorzetten. Rusel kwam met 2-0 voor, maar Scholten pakte de laatste vier legs van de wedstrijd en zo met 4-2 de zege. Deze singles titel is de eerste WDF World Cup singles titel ooit voor Nederland bij de heren. 

Toon de spelers die hebben deelgenomen
Verberg de spelers die hebben deelgenomen

Locatie: Verenigde Staten Sahara Hotel, Las Vegas, Nevada Van: donderdag 14 oktober 1993 Tot: zaterdag 16 oktober 1993

Kampioen

Roland Scholten
Fotograaf: MasterCaller.com
1993 WDF World Cup